Το εργαστήριο "Martos project"

Το "Martos project" είναι ένα διεθνές εργαστήριο για τη Συντήρηση-Αποκατάσταση Λίθου και την αστική ανάπλαση, που απευθύνεται σε τελειόφοιτους και νέους επαγγελματίες της πολιτιστικής κληρονομιάς. Θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο και Σεπτέμβριο 2012 στο σιντριβάνι του 16ου αιώνα 'Fuente Nueva', στο Martos της Ανδαλουσίας στην Ισπάνια. Το εν λόγω σιντριβάνι είναι έργο του αρχιτέκτονα Francisco del Castillo, που μαθήτευσε δίπλα στον Giacomo Barozzi da Vignola.

Βασικός στόχος του εργαστηρίου είναι η κατανόηση των διαφορετικών σταδίων και εργασιών μιας αρχιτεκτονικής αποκατάστασης, συμπεριλαμβάνοντας τον σχεδιασμό της αστική ανάπλασης της γύρω περιοχής. Στο Martos project θα εκπονηθεί μία μικρής κλίμακας, αλλά ολοκληρωμένη μελέτη συντήρησης και αποκατάστασης και οι πρώτες σωστικές επεμβάσεις, δίνοντας στους συμμετέχοντες την δυνατότητα να εφαρμόσουν τις θεωρητικές τους γνώσεις στην πράξη.

Λόγω του περιορισμένου μεγέθους του σιντριβανιού, κατά τη διάρκεια του εργαστηρίου μπορούν να πραγματοποιηθούν όλες οι φάσεις της μελέτης: οι αποτυπώσεις, η οργάνωση και η σύνταξη της έκθεσης έργου, και ταυτόχρονα οι δοκιμές υλικών και μεθόδων, οι πρώτες σωστικές επεμβάσεις και ο σχεδιασμός της ολοκληρωμένης επέμβασης.

Το εργαστήριο οργανώνεται με άδεια της Junta de Andalucía υπό την αιγίδα του ICCROM και σε συνεργασία με το University of York, το University of Jaén, το δήμο του Martos, το ADSUR, το IAPH και το IPCE.